Du kan fakturera som privatperson!

Kan du ta betalt som privatperson och ställa ut en faktura? Det korta svaret är ja. Dessutom ska du veta att det inte alls måste vara särskilt komplicerat. Numera finns det tjänster som gör jobbet åt dig. De ser till att skatt och avgifter betalas in så att du slipper obehagliga överraskningar längre fram.

Så kan du fakturera som privatperson

Det enklaste sättet att fakturera som privatperson är att skapa ett konto med ett företag som erbjuder faktureringstjänster till privatpersoner. Du behöver inte gömma pengarna under kudden när du jobbar på detta vis. Allting kommer att ske synligt och på ett lagligt vis. Det här är ju ett måste då du vill ta betalt av ett företag som måste få dokumentation för sin betalning.

Det finns som sagt flera tjänster för privatpersoner som behöver ta betalt på ett lagligt vis. De kan skilja sig lite åt men i grund och botten så handlar det om att göra följande:

  • Skapa ett konto på deras portal
  • Ge uppgifterna om din kund som faktureringsunderlag
  • Ange vilken tjänst eller produkt du har sålt till kunden
  • Eventuellt ta med information om tid du lagt ner på jobbet
  • Ange summan som ska betalas

När du har matat in denna information så kan fakturatjänsten ställa ut en faktura åt dig. De kommer att skicka den till din kund och sedan se till att inbetalningen sker.

Du får betalt för jobbet på en gång

En stor fördel med den här typen av faktura för privatperson är att du får betalt på några dagars tid. Faktureringstjänsten kommer att lägga den tid som krävs på att driva in räkningen. Även om de ger 30 dagars faktura till din kund så kan du få ut pengarna inom en veckas tid.

Precis hur det fungerar med utbetalningar beror givetvis på den tjänst du väljer. Men om vi tänker oss att de jobbar med snabba betalningar så kan detta fungera snabbt och smidigt för dig.

Du slipper hålla ordning på det administrativa

Om du tycker att det är jobbigt att ställa böcker i färgordning och helst inte vill fundera på vad du ska göra för att redovisa dina inkomster som frilansare så är fakturatjänster något för dig. Det här innebär ju att du som en del av tjänsten får hjälp med allt som ska till omkring skatt, avgifter och pension.

fakturor
Du slipper hantera fakturorna!

Du riskerar inte att missa något som sedan kan få trista konsekvenser. Och dessutom så kan du ju erbjuda dina kunder den typ av fakturaunderlag som de har behov av. Det blir mycket enklare att jobba med dig då de inte måste beakta vad som gäller för att anlita en privatperson.

Är det värt att få hjälp med fakturering?

Det här är en fråga som enbart du kan svara på. Du vet hur viktigt det är för dig att kunna jobba med faktura utan företag just nu. Det kanske inte ens handlar om pengar utan mer om att du vill känna dig trygg med det finansiella då du börjar jobba vid sidan om ditt vanliga arbete.

Var dock medveten om att olika faktureringstjänster för privatpersoner kan kosta olika mycket. Ta alltid reda på vad du kommer att få betala för fakturan och jämför detta med den marginal du har för dina uppdrag. Du kan ju se till att det blir det värt att använda faktureringen genom att lägga på kostnaden på priset till din kund.